Vina

Rebula1.jpg

Rumena rebula

0,75 l, suho, 12,0 % vol., letnik 2019

Opis

Rebula je stara, avtohtona sorta, ki se pojavlja že v 13. stoletju in je vedno veljala za zelo cenjeno vino, o čemer pričajo številni zgodovinski zapisi. Ime izhaja iz italijanskega glagola ribollire, ki pomeni ponovno zavreti. Zaradi hitre ohladitve kleti je namreč vino prvič delno povrelo po trgatvi, spomladi, ko se je otoplilo, pa še enkrat.

Rebula je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki, prijetnega in sadnega okusa z izraženo kislino, ki daje vinu prijetno svežino. Cvetica je nevtralna, vinska, in rahlo spominja na les cedre.

  • Sortna sestava: 100% grozdja rebula
  • Stopnja sladkorja: suho
  • Trgatev: izključno ročna
  • Fermentacija: 100% v inox cisternah
  • Zorenje: 100% v inox cisternah
  • Poreklo: Vinorodni okoliš Goriška brda
  • Lega: JZ, V, J
  • Oblika vinogradov: terasasta
  • Nadmorska višina: 120 – 200 m
  • Način vzgoje: enojni Guyot
  • Gostota sajenja: 5000 trsov/ ha
  • Starost vinogradov: 15 – 40 let
  • Tip zemlje: lapor, peščenjak
  • Podnebje: submediteransko, mešanica toplega morskega zraka in vpliva hladnih alpskih vetrov

Priporočilo:
Vino ponudimo ohlajeno na 9 – 10°C

Rebulo priporočamo kot aperitiv, h domačemu pršutu, h jedem iz morskih sadežev, h sladkovodnim ribam, pa tudi z belim mesom in zelenjavnimi rižotami.